ИЗГОДЕН ИМОТ
×

Стъпки при закупуване на имот.

Покупката на недвижим имот е сделка, която има специфични изисквания и предполага обработка на голямо количество информация. Затова нерядко, вместо да бъде решение на битов въпрос и повод за радост в семейството, се превръща в емоционално и финансово предизвикателство.
Надяваме се, че със следващите редове ще успеем да Ви подготвим за процеса и предпазим от някои грешки, които често се допускат

Мотивация / Какво искам?

Реалностите на съвременния пазар на имоти са голям брой оферти, ниски нива на лихвите по кредити и депозити и неизчерпаема информация за всичко online.
Освен ако не сте от малцината щастливци, които могат да направят избора си в рамките на деня, на Вас ви е необходим план.
Липсата на ясни критерии за това, коя характеристика на имота е с по-голям приоритет за Вас, е най-сериозната пречка да вземете рационално решение.
Откъде да започнем? - Вземете празен лист и напишете как си представяте мечтания от Вас имот.Тук можете да видите добър примерМОЯТ СПИСЪК
Ако Ви се струва излишно, когато го направите, ще видите, че отговорът на въпроса “Защо искам да си купя имот?“ не е толкова лесен.
В списъка с желанията Ви е добре да останат тези, които характеризират имота и ще Ви помогнат да го сравните с друг:

... да бъде в сграда ново строителство.
...да виждам Витоша.
...да има 2 спални.
...да е близо метро.
...да е на тихо място.

...

Избягвайте лозунги, които звучат гръмко, но не конкретизират имота:

... да направя добра инвестиция.
...защото цените непрекъснато се покачват.
...защото е добър момент за покупка.

...

Когато напишете всички конкретни параметри, които са важни за Вас, подредете ги по важност. Колкото по-желана от Вас е дадена характеристика на един имот, толкова по-напред трябва да е в списъка Ви. Най-важната причина за покупка, трябва да бъде първа, и ако трябва да направите компромис и с нея, покупката за Вас, в момента, не е рационална стъпка.

Когато подреждате приоритетите си, давайте по-голяма тежест на тези характеристики на имота, които не можете да промените - локация, достъпност до транспорт, вид строителство, общи части на сградата, етажност, липса/наличие на асансьор, панорама. Вътрешното разпределение на имота, моментното му състояние, подови настилки, стени, вид на фаянса в банята, дограма, са все неща, които можете да промените, съобразно Вашия вкус.
Подобен подход, използват и професионалните оценители на имоти - на конкретни характеристики на имота се дава числова стойност, която се сравнява с референтен, подобен имот

Консултирайте се с Ваши близки.
Дори и да взимате решенията сами и да харчите собствените си средства, коментирайте списъка с приоритети с хора, на които имате доверие и чието мнение е важно за Вас. Тази стъпка е особено важна, ако купувате семейно жилище. Не винаги вижданията на двамата партньори за това какво, защо и кога да се купи са еднакви, но ако заедно правите тази стъпка, списъкът трябва да е един.
Когато планирате покупка и сте семейни, имайте предвид, че и двамата съпрузи стават собственици на новопридобитото имущество. Ако искате собствеността да не е обща, впишете споразумението в регистъра на имуществени отношения на съпрузите.


« 1 2 3 4 »
Powered by w3.css