ИЗГОДЕН ИМОТ
×

Като всички / Чести грешки, които допускаме

Да не губим време, а да се потопим в морето от оферти и да започваме с огледите

Това е най-честата грешка, която много хора допускат. Разглеждането на конкретни оферти и организирането на посещения на имоти обявени за продажба е разумно да става, след като сте готови с Вашия списък. Ако не знаете какво търсите, без ясни критерии, ще разчитате единствено на случайността да го намерите.
Не очаквайте, че ако отидете така на оглед, може да “почувствате“ имота, или той ще Ви “проговори“.

Така, губите своето и времето на много други хора. Губите и нещо, не толкова очевидно, но много по-важно - пропускате възможности.
Докато разглеждате оферти на произволен принцип, ще изпуснете предложения, които биха били по-подходящи за Вас и отговарят на бюджета, с който разполагате.

Покупката на имот е сериозна стъпка - важно е да се премисли всеки детайл.

Макар да звучи разумно, такъв подход може да Ви вкара в спиралата на безкрайни огледи и информация. Не очаквайте, че съществува имот, който отговаря до най-малките детайли на Вашите очаквания и ще струва, колкото на Вас ви се иска.
Още преди да тръгнете по огледи, бъдете готови, че в определен момент ще трябва да вземете решение - кой от имотите, който отговарят на бюджета Ви, покрива максимално Вашите изисквания.

Уморихме се от огледи, да купуваме нещо най-накрая.

Това е другата грешка, която купувачи допускат и тя е непосредствено следствие от разглеждане на имоти, без ясни критерии за търсене.

Да се стремим към най-изгодната цена на квадратен метър площ.

Ако не сте купили автомобила си на база, цена на килограм, защо оценявате имота си на квадратен метър?
Помислете, ако два апартамента са в една и съща сграда и с една и съща степен на завършеност, от хола на първия виждате Витоша, а от втория - комина на ТЕЦ София, за кой ще платите повече? Еднакво ли струват помещение 2м х 7м без прозорец; и спалня 3,6м х 3,9м с хубава тераса?
Цената на квадратен метър е удобен показател за инвеститора, за пресмятане на разходи и печалба от проект, или за макроикономически анализи и статистика. Такъв подход не е приложим, когато решавате кой имот да купите с бюджета, с който разполагате.

Да разглеждаме имоти, без да сме готови с финансирането на сделка, и ако имотът “си заслужава“, да изтеглим кредит.

Бюджетът Ви е втората най-важна част от Вашия списък и изисква отделно внимание. Накратко, ако в рамките на седмица не можете да осигурите около 10% от стойността на имота и за около месец останалата част, е много вероятно друг купувач да Ви изпревари.

Няма как да (не) ми отпуснат кредит.

Има. Ако разчитате на финансиране от банка, проверете конкретните условия, които ще Ви предложат. Разговаряйте с кредитен специалист на какъв размер на кредита можете да разчитате, какви допълнителни условия изисква банката - такси, застраховки и др - и какви ще се месечните Ви вноски.
Съществуват кредитни специалисти, който работят с различни търговски банки и биха могли да Ви насочат към най-добрите за Вас условия.

Няма как банката да не оцени конкретен имот, според моите очаквания.

Има. Дори и да сте одобрени за определена сума по кредита, преди да подпишете предварителен договор или друго споразумение за определен имот, направете му оценка от професионален оценител.

Да разглеждаме имоти, в райони, които не познаваме.

Ако попитате специалист, коя е най-важната характеристика на един имот, първото, което ще Ви каже ще е „локация“. Във всеки по-голям град, цените на подобни имоти се променят буквално през една пряка. Не е достатъчно да сте чули, че определен район е предпочитан, модерен, перспективен. За да можете да сравните локацията на два имота, трябва да сте запознати със спецификата на мястото.

Да участваме в търгове на Частни Съдебни Изпълнители, без да сме наясно с актуалните, пазарни цени и правните особености на сделката.

Придобиването на имот от ЧСИ е добра възможност да направите изгодна сделка. Голяма част от купувачите, без опит, са привлечени от ниската офертна цена на тези предложения. При участието им в конкретен търг, те предлагат нереално ниска цена, затварят определена сума от собствените си пари за депозит, междувременно пропускат други реални предложения, и в последствие, остават разочаровани от това, че друг е предложил по-висока цена и спечелил търга.

Рисковано е да се купува, защото има толкова много необитаеми имоти.

Логиката тук навярно е, че при много "необитаеми" имоти, скоро на пазара ще се излязат много предложения за продажба и това ще понижи цените.
Да речем, че имате имот и го обитавате или го давате под наем. Решавате да се преместите в друг град или държава. Планирате да купите по-голям имот, защото семейството Ви се е увеличило. Налага се да продадете имота си, защото вече не можете да плащате вноските по ипотеката.
От друга страна, помислете, защо един имот може да е необитаем. Често, такива имоти имат технически, юридически проблеми или за тях липсва съгласие на съсобствениците, относно начина на реализация.
Според нас, много по-вероятно е обитаем имот да излезе на пазара за продажба, отколкото необитаем.
Не Ви съветваме да взимате икономически решения за нещо, на базата на понятия като много и малко. Старайте се да давате числова стойност на съответната характеристика. Признаваме си, не знаем какъв е опасно високия процент необитаеми имоти.

Сега не е добро време за покупка, защото се „надува имотен балон“.

Това вече не го разбираме :-)
Предлагаме трибуна на всеки, който може да ни обясни с числа, кога има естествено покачване на цените и кога „имотен балон“. Моля да посочите, как се определят „справедливите“ цени на имотите и какво се случва след „спукване на имотния балон“.
Добре е да се мисли глобално, стига да можете да действате локално. Тук отново списъкът с Ваши приоритети, бюджет и локация е по-рационален инструмент за вземане на решение.

На цената на 3-стаен апартамент ще си построим къща.

Учудващо е колко хора имат подобни бизнес идеи. Ако мечтата Ви е да живеете в къща, първо проверете какви завършени обекти можете да си позволите. Решите ли сами да строите, бъдете подготвени сами да финансирате проекта - банките обикновено кредитират строителни предприемачи с опит и да поемете риска от строителството.


« 1 2 3 4 »
Powered by w3.css