ИЗГОДЕН ИМОТ
×

Стъпки при отдаване на недвижим имот под наем.

При актуалните в момента лихви по депозити, инвестицията в недвижим имот се превръща в интересна алтернатива.
Преди да се запознаете от първо лице с реалностите на пазара, тук можете да намерите полезни, практически съвети към наемодатели.

Маркетинг / С какво разполагам, какви клиенти търся?

Независимо дали ще отдавате имот, който притежавате отдавна или такъв, който скоро сте купили с инвестиционна цел, първото нещо, което трябва да направите е да планирате какви наематели ще имат интерес към него. Опитайте се да се поставите на тяхното място и да прецените какви ще са техните изисквания и предпочитания, и разбира се, каква цена ще са готови да платят.
Направете предварително проучване, какви други предложения за наем има в същия район, в който се намира Вашия имот. На тази база, преценете дали е необходим ремонт и в какъв вид да бъде предлаган имота Ви на пазара.
Честа грешка на собствениците е да се оферират апартаменти със старо обзавеждане и недобър търговски вид. Не очаквайте, че ако нещо не Ви харесва на Вас самите, ще намерите дългосрочни наематели.

Ремонт

Като цяло, стремете се видът на апартамента да отговаря на локацията и Вашата концепция - дългосрочни наематели, краткосрочни наеми на хотелски принцип, Airbnb, споделено жилище или други. Не се ограничавайте само с бюджета, с който разполагате в момента. Ако локацията на имота е добра и очаквате високи приходи от бъдещи наеми, можете да предвидите по-скъп ремонт. Ако не желаете да теглите кредит за ремонт, имайте предвид, че в процеса на преговори с потенциални наематели, е възможно, срещу гратисен период, наемателят да финансира ремонта.
От друга страна, не винаги скъпият ремонт Ви гарантира висок наем. Тук особено полезно е правилото 80/20.
То ще Ви предпази от това, да попаднете в ситуацията да се чудите, защо направихте ремонт за 50 000 евро на апартамент, който може да се купи за 60 000 и въпреки това, не можете да го дадете под наем за 600 евро.


« 1 2 »
Powered by w3.css