ИЗГОДЕН ИМОТ
×

Стъпки при наемане на недвижим имот.

С ниските лихвени равнища на ипотечните кредити в момента, все повече семейства избират покупката на жилище пред наема, макар че, наемът на конкретен апартамент обикновено е по-нисък от вноската по ипотека.
Друг важен фактор да изберете наем пред покупка, е че наемът Ви позволява повече гъвкавост при промяна на броя членове на семейството Ви или смяна на работата.

Обяви

Съветът ни е, преди да разглеждате обяви, да подредите приоритетите си и да фиксирате бюджета, с който ще разполагате. Можете да взаимствате същия подход, както при покупка на имот МОЯТ СПИСЪК
Макар, покупката да е по-сериозна стъпка, и при наемите, е необходимо да сте наясно с важните за Вас характеристики на търсения имот и колко можете да плащате.
Огромната част от предложенията, които ще видите са оферирани без включени консумативи. Предвидете в бюджета си плащането на сметки - ток, вода, ТЕЦ, такси общи части.
Ако досега не сте разглеждали оферти за наем, много вероятно е, първите обяви, които "откриете" да са на несъществуващи имоти. Това важи в най-голяма сила при ниските наеми. Обикновено тези обяви са с разкошни снимки, описание и на добра цена, и ... никога не са били актуални. Ако на телефона на обявата Ви кажат:..много беше хубав, ама тъкмо го дадохме. Искате ли да Ви покажем друг..вероятно става въпрос именно за такава обява.
Когато сте подготвени за подобни обяви, лесно ще можете да се ориентирате, кои са истинските предложения в момента - тези, които можете да видите.

Огледи

На база на приоритетите и бюджета си, сте набелязали офертите, които Ви интересуват. Когато разговаряте с брокер или собственик по обява, преди да отидете на оглед, уточнете основните изисквания на другата страна - наем, депозит, комисионни. Ако имате домашен любимец, предварително проверете, дали наемодателят го разрешава.

Не забравяйте, че на огледите Вие ще видите имота, а бъдещият Ви наемодател - Вас. Бъдете подготвени да отговаряте на въпроси за плановете и работата си.
У нас, все още, не е разпространена практика представянето на писмени референции от предишен наемодател или работодател, но ако разполагате с такива - вече имате предимство.

Ако имотът (и наемодателят) Ви харесват, не се колебайте и уточнете детайлите за договор. Практиката е наложила, при подписване на договор за наем, наемателят да заплаща в предплата първия наем и гаранционен депозит, обикновено в размер на един наем. Имайте готовност с парите, преди да тръгнете по огледи. Дори с риск, да изпуснете изгодно предложение, не давайте пари без договор или друг писмен документ.


« 1 2 »
Powered by w3.css